dilluns, 11 de maig del 2015

Que són els àcids i les bases?

Que són els àcids i les bases?
 
Des dels primers temps de la ciència, els químics van classificar els compostos inorgànics (els únics coneguts aleshores), en tres grans grups, basant-se en les propietats de les substàncies: àcids, bases i sals.
A l'any 1663, el científic anglès Robert Boyle establí una sèrie de propietats comuns a tots els àcids.
A principis del segle XIX, les principals propietats conegudes dels àcids eren: tenen un sabor agre típic, anomenat sabor àcid; produeixen una sensació punxant en contacte amb la pell; les seves dissolucions aquoses canvien el color de molts colorants vegetals, per exemple, produeixen color vermell amb el tornassol ( que és de color blau); contenen hidrogen que pot alliberar-se en forma gasosa quan a les seves dissolucions aquoses s'hi afegeix un metall actiu, com el zinc; quan reaccionen amb hidròxids metàl·lics, perden totes les seves propietats característiques.

I les propietats de les bases eren: tenen sabor amargant característic; les seves dissolucions aquoses produeixen una sensació suau al tacte; també canvien el color de molts colorants vegetals; precipiten moltes substàncies, que són solubles en àcids; perden totes les seves propietats característiques quan reaccionen amb un àcid.
Aquesta última qualitat de les bases de neutralitzar les propietats característiques en reaccionar entre sí, s'anomena neutralització.

Una de les primeres teories, i que encara s'utilitza àmpliament, és la del químic suec Arrhenius, l'any 1887. Va arribar a la conclusió que les propietats característiques de les dissolucions dels àcids eren degudes als ions hidrogen H+, mentre que les de les bases eren degudes als ions hidròxid OH-
 
Quins exemples podem trobar a casa?
 
Podem trobar:
  • La llet de magnesi.
  • el clor de la piscina.
  • productes de neteja.
  • Etc...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada